Сарајево-До истраге о производњи оружја и муниције у Федерацији БиХ, али и формирања комисије која би тај посао урадила, тешко ће доћи, јер за то нема сагласности Бошњака у заједничким институцијама БиХ.

Председник Српске Милорад Додик је недавно затражио да се формира таква комисија на нивоу оба ентитета, а после изјава Бакира Изетбеговића да ће Федерација спремити оружје за не дај боже. Ипак, иницијатива није добила подршку у Парламенту БиХ, који је одбио и да расправља о ратнохушкачким изјавама Изетбеговића.

Али, иако нема јединства у формирању заједничке комисије, постоји механизам у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ да се тај посао уради, каже, за „Новости“, посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић.

 

– Наиме, при овом министарству постоји инспекторат који би требало да врши инспекцијски надзор примене Закона о производњи наоружања и војне опреме, али и да истовремено врши инспекцијски надзор правних лица која имају дозволу за бављење производњом и ремонтом тих средстава – рекла је Мајкићева, и додала да је сада на потезу министар Мирко Шаровић, да обезбеди да се тај посао уради.

Она каже да је веома опасна чињеница што нема контроле у чак 13 фабрика наменске индустрије у Федерацији БиХ и што се не зна колико оружја производе и коме га продају, а колико остаје у Федерацији БиХ.

 

Извоз оружја и муниције из ФБиХ удвостручен је у последње четири године. Према званичним подацима, у 2017. години БиХ је извезла оружја и муниције у вредности већој од 193 милиона КМ, а само у децембру 2017. извезено га је за 30 милиона КМ, што је раст од 20 одсто. У 2016. години, БиХ је продала оружја за 171 милион марака, у 2015. извезено је наоружање вредно 136 милиона КМ, чиме је раст у висини од 47 одсто у односу на 2014. годину – навела је Мајкићева.

 

Она каже да се ти подаци односе само на регистровани извоз, а да је без одговора питање колика је стварна производња наменске индустрије у ФБиХ, односно колико је оружја, после извоза, остало за „домаћу употребу“.

– Ако томе додамо да се 80 одсто оружја и муниције из ФБиХ ивози у исламске земље на челу са Саудијском Арабијом, Турском и Ираном, а све то завршава у рукама терористичких организација Исламска држава, Ал каида, Нусра фронт, онда је јасно да се питању производње и контроле наменске производње у ФБиХ мора посветити пуна пажња. Та производња је претња не само за БиХ, већ и за међународни мир и стабилност – рекла је Мајкићева.

 

Гостимир Поповић, војни аналитичар, каже да институције Српске морају да затраже активирање два анекса Дејтонског споразума где се наводи да се у БиХ може формирати центар за контролу производње и продаје оружја.

– У овај процес треба позвати и ОЕБС и укључити све нивое власти. Центар за контролу је једино право решење. Све док нема центра нема ни контроле, и производања и продаја оружја остаје сива зона – каже Поповић.

 

С.Мишљеновић/Новости