Балканско пролеће ове године памтиће се по инцидентима везаним за Косово и Метохију, наводи се у ауторском тексту портала МК.ру који објашњава какоп сачувати Србију, јединог руског савезника у Европи

Дешавања на Косову и Метохији која су се догодила претходних дана изазвала су бурну реакцију Русије.

Готово да нема дневних новина, али и портала из ове земље који се не баве темом Косова и хапшењем Марка Ђурића.

Портал МК.ру у детаљној анализи свих дешавања доноси текст под насловом „Србија последњи савез Русије у Европи – како га сачувати?“.

У уводним деловима текста апострофира се минули догађај када је ухапшен директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Овај портал то назива „лош почетак Балканског пролећа“. Ситуација која се догодила у понедељак детаљно је објашњена, а упоредили су је са ситуацијом која се 2013. године догодила у Украјини.

МК.ру даље пише да безобразлук Шиптара подржава Запад и да је Србији потребна помоћ братске Русије.

– Посебно је важан глас Москве у овој ситуацији. Москва и Русија никада неће признати независност Косова. Став Русије је чврст и непромењив – наводи се у тексту.

Они наводе и изјаву министра Ненада Поповића који је истакао да „је дошло време да Србија позове Русију да се укључи у процес решавања косовског питања“.

Портал истиче да су убиство Оливера Ивановића и хапшење Марка Ђурића почетак операције присиљавања Александра Вучића да призна Косово.

– Како помоћи Србији, како задржати последњег савезника Русије у Европи? Пре свега потребно је вратити утицај Москве на Балкан и развити стратегију у интеракцији са сим околним земљама. Осигурати рад руских невладиних организација, стручњака и политичара у Србији – стоји у тексту на порталу МК.ру.

На крају текста се истиче да би признавање Косова значило слабљење Москве на Балкану, као и губитак Србије и савеза са њом. Како наводе, повлачење Русије из Србије значио би озбиљан ударац за руске позиције у Европи.

Зато се још једном питају – Како задржати Србију, руског последњег савезника у Европи?

 

Извор: Informer