Потпредседник Српске напредне странке и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић у интервјуу за Еспресо.рс говорио је о најактуелнијим стварима на српској политичкој сцени, одговорио је на нападе опозиције, сменама у СНС, али и о лојалности коалиционих партнера напредњака.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић сачекао нас је у Градској кући и одмах с врата поручио да је спреман да одговори на сва наша питања.
Да кренемо од једног од најважнијих догађаја за Нови Сад, а то је добијање звања Европске престонице младих, шта то конкретно значи за сам град, али и за Србију?

  • То је признање за све грађане који живе у овом граду, али и за целу државу и један и други пројекат, дакле и Европска престоница младин и Европска престоница културе 2021. године проглашени су за националне пројекте. Односно пројекте од националних значаја. То је шанса да промовишемо и да брендирамо, ребрендирамо и наше градове и државу Србију у једном позитивном светлу. Треба да потпуно преокренемо причу која је пре свега била у једном негативном контексту претходних деценија. Да покажемо да можемо да побеђујемо на европским такмичењима, да покажемо да смо конкурентни европским државама и градовима у позитивном смислу, да кажемо да имамо шта да понудимо. Да не причамо само о неискоришћеним потенцијалима него да покажемо да смо део њих ставили у једну функционалност, да то производи неки плус. Овде је плус свакако и видљив и невидљив.

Где су ти плусеви све видљиви?

  • Видљив је и по броју турисрта, видљив је и по броју догађаја које смо имали у току 2019. године. Видљив је и у контексту да смо оснажили омладинске организације, не само у овој години него и у кампањи која је претходила овим годинама. Ту је и онај невидљиви плус, а то је да имате далеко већу транспарентност и препознатљивост у позитивном контексту, који данас не можете одмах математички да изразите и ставите у неку табелу, али вам он суштински ствара једну бољу атмосферу која ће се напослетку рефлектовати, ајде да кажем математички.

Имате ли подршку Владе Србије?

  • Радујеме чињеница да је премијерка Ана Брнабић спремна да разговара да концепт Европске престонице младих проширимо на национални ниво и да сваке године бирамо националну престоницу младих. Да ову једну позитивну политику према младима из града проширимо на целу Србију, да оснажимо њихове организације и да они буду судеоници свих одлука којие се тичу њих. Да млади не буду неки кибицери са стране него да буду учесници не само у погледу права, него и пре свега у одговорности. Верујем да ако у томе будемо истрајни и упорни да ће то бити сјајан резултат. И да ће то бити довољно да добар део младих људи задржимо у Србији, јер никада не можете све да завршите.

Kада смо код тих плусева, по чему је то, према вашем мишљењу Нови Сад препознатљив данас?

  • Ја бих рекао по грађанима, по новосађанима, по љубазности, гостопримљивости. То је онако један успорени менталитет који је пун шарма, духовитости. Има пуно вицева о Лалама. Никад Лала није ту приказан у негативном контексту, већ је превасходно циничан према себи и својим најближима. (смех) Војводина и Нови Сад су доста шаренолики и то је једно велико богатство. Људи су долазили из разних крајева у различитим периодима, Војводина је једнапре свега миграциона територија, такав је и Нови Сад и то треба посматрати у позитивном контексту, тако конципирати ту разноликост. Верујем да је то богаство различитости огромна предност, само треба знати да се то прикаже у правом контексту. Да то не буду поделе, већ сабирања и плусеви. Поред већ постојећих добропознатих симбола Новог Сада, градског језгра, Фрушке горе и сл, правимо и нову понуду која је везана са жељом и очекивањима нових генерација. Ми немамо право да кажњавамо нове генерације под неким модом конзервирања града. Наравно да чувамо и унапређујемо културно-историјско језгро града, али с друге стране морате да правите нешто ново.

Да град напредује?

  • Наравно, не би Нови Сад другачије ни настао. Онда би остале баште преко пута Петроварадинске тврђаве. Него су неки наши преци имали визију да развијају град. Да се не задрже само на повртарству или ратарству већ да иду храбрије у развој и да напрева Српску Атину, а да ми данас будемо Европска престоница младих и за две године Европска престоница културе. Знате, сваки град има свој неки препознатљиви шарм и свако за себе мисли да је најбољи и то је у реду. Ми мислимо да је Нови Сада најбољи и најлепши и трудимо се да га тако покажемо.

Kада би поредили Нови Сад са неким светским градовима с ким би га упоредили?

  • Нови Сад када би поредили са неким, наравно у српским сразмерама ја га видим као Санкт Петербург у Русији, Београд је наравно Москва, много јача и снажнија, али Нови Сад има своју причу и свој дух и на то сам врло поносан. Kада би отишли на Запад онда би то био Единбург у Шкотској, који је град фестивала и град културе.

Хајде да не нижемо само плусеве, него да видимо и шта је с минусима. Kоји би то највећи проблеми били данас у Новом Саду?

  • То је и даље, нажалост недостајући део комуналне инфраструктуре у одређеним деловима града, јер се Нови Сад, морам да кажем неплански , готово дуплирао у претходним деценијама. Стицајем разних околности, наши људи су стизали и муком протерани са својих простора, спасавали животе буквално. Значи није се плански радило на томе већ стихијски, једноставно била су таква времена и то није моја осуда, већ само констатација. То је један свакако велики проблем да доведете свима бар приближно једнаке услове за живот, пошто сви плаћају порезе и сви имају обавезе према граду, те је онда у реду и да град свима омогући што једнакије услове за живот. Град пошто расте почиње да се бави неким темама које у прошлости и нису биле толико доминантне, као што су питања већих броја зелених површина, парковских површина, значи другачије конципирање јавних простора. Сви ми желимо и боримо се и да Нови Сад буде и безбеднији град и да сви ми који учествујемо у томе постигнемо добре резулатет. Нису сви добронамерни, јер има људи којима није битно да им Нови Сад буде безебедан, не бежимо од тог проблема и није могуће то поредити са неким претходним периодом. Знате тај жал за младошћу и прича шта је било 70-тих година и то поређење просто није могуће. Има наравно много проблема, као и свуда и не желим да идеализујем ситуацију. Бавимо се њима, али је много, много боље него што је било. Знате само преко 20.000 више људи запослено у претходних 7 година то је 15 одсто више запослених. Преко 107 одсто смо повећали број ноћења туриста за 7 година. Број моторних возила такође је порастао за 20.000, значи има више кола, људи више купују.

Kаква је ситуација са буџетом Новог Сада?

  • Буџет за следећу годину је дупло већи него што је био када сам ја изабран 2012. године. Не говорим о суфицитима, утрошеним средствима, кредитима, ми немамо кредита. Значи без свих тих додатних ставки, него онај изворни буџет је дупло већи буџет него што је био пре 7 година. То најбоље показује какав је тренд, плус две европске титуле, плус пет нових фабрика, инвестиција и још две – три које су буквално пред вратима. Ту су и завршени мостови, нови мостови, булевари.

Зна ли се коначно решење за СПЕНС?

  • Приближавамо се пројекту реконструкције и очувања СПЕНС-а, важне симболике Новог Сада. Ја мислим да ћемо 5. новембра имати презентацију стру;не комисије и ЕБРД с њима смо потписали споразум, шта је најбољи концепт и како да очувамо и унапредимо СПЕНС. Да ли је то модел финансијске подршке подршке за реконструкцију СПЕНС-а? Да ли је то есцо модел везано за енергетску ефикасност? Дакле да струка каже који је моделитет најбољи. Углавном СПЕНС остаје ту где је.

Дакле нема рушења?

  • Нема рушења. Ја сам то изнео као могућност па сам доживео салве напада и то је уреду. Ја сам морао да кажем: „људи и о томе треба да причамо“. Разумео сам јавност и грађане Новога Сада да желе да очувамо и унапредимо СПЕНС. Ми се нећемо бавити заменом керамике и санитарних чворова, односно нећемо само то радити, већ ћемо радити комплетну, праву реконструкцију СПЕНС-а. То значи и замену крова, замену фасадног омотача, а при том да се очува изглед какав је данас. Реконструкцију степеништа и да нам се деце унутра купају топлом водом, да она буде топла и у базену, да нам се лед на клизалиштима не топи, да клубови имају најбоље услове да тренирају и да играју и домаће и међународне утакмице. Да гледаоци када дођу да гледају врхунске спортске догађаје или концерте буду у климатизованим салама и у најсавременијим условима. Дакле, да покажемо да СПЕНС може да се претвори у један савремени објекат и очува, а који је при том одржив и делимично самоодржив.

Све ће се дакле знати 5. новембра?

  • Грубо вам сада кажем да ли ће бити 5. или 6. новембар. Пошто су странци у питању. Мислим да ћемо тада имати презентацију најбоље солуције за СПЕНС. Онда ћемо одмах кренути да радимо пројектну документацију, да пробамо да добијемо нешто из Европе, да не оптерећујемо буџет града. Тачније да добијемо пројекат кроз бесплатна средства и можда да на пролеће, ако будемо способни да кренемо.

Kада смо код тих напада које сте поменили, ових дана налазите се на удару који долази од стране Борислава Новаковића, првака странке Вука Јеремића, који на Твитеру износи разне документе и прозива Вас?

  • Добро, не само господин Новаковић и Пајтић се прикључио и Вук Јеремић сваки дан то ретвитује. Нисам изненађен, пошто верујем да и они добијају истраживања као и ми и видели су ко како стоји у граду. Знају шта новосађани мисле о свакоме од нас и мислим да знају каква је моја позиција у граду. Мислим да ови људи, моји пријатељи и сарадници који они нападају, па чак и њихове породице што нико до сада никада није радио нису мета напада. Мета напада сам ја и кроз мене наравно и СНС. Ја сам као грађанин, али и као правник, адвокат, када сам видео да они тврде да постоје некакве пријаве ангажовао адвоката и од Тужилаштва званично затражио да ли постоји неки предмет који се против мене води.

И који одговор сте добили?

  • Добио сам одговор од Основног и вишег тужилаштва у Новом Саду који су и надлежни за истраге да нема никакве кривичне пријаве, нити предмета који се води против мене, а ни против господина који се спомиње са мном. Добио сам и претходне недеље и од Специјалног тужилаштва против организованог криминала исто да нема никаквог поступка. То вам говори само да онда не може нико да буде ни узбуњивач, јер да би постојао статус узбуњивача мора да постоји и неки поступак. Не може Вук Јеремић или Бора Новаковић да дају статус узбуњивача то мора да да Тужилаштво. Мени је драго да опозициони лидери уче о интитутима које је увео СНС од када је на власти. Пошто у њихово време није било узбуњивача, кад су они били на власти није им ни падало на памет да имају тако нешто, а ми смо како би појачали сигурност и борбу против корупције поставили такав институт. Ја верујем да ће се све проверити од стране државних органа и немам проблем да се све чињенице испитају. Ипак, оно што је са оралне стране проблематично јесте када вас Борислав Новаковић или Бојан Пајтић или Вук Јеремић оптужују. То су доказани лажови, а неки од њих и званично оптужени за криминални рад, односно лоповлук. Вероватно је господин Новаковић нервозан јер га за две недеље пред Специјалним судом очекује парница за штету коју су начинили граду Новом Саду и новосађанима за штету од пола милијарде динара код изградње Булевара Европа где су потрошили тај ноцвац то нико никада није видео. Има још ствари које су они радили у свом добу и то за шта нас оптужују суштински су они радили. Они су све то радили, намештали некоме ко ће да купи неку земљу, па подизали цену пута 3 и тако правили неке комбинације. Рекао бих и ако ја нисам стручњак за ту област да се они воде аутопроекцијом и да полазе од тога шта би они радили када би поново дошли, не дај Боже на власт. Ја сам потпуно миран и спокојан јер ме лопов оптужује и могу само да кажем ту сам, изволите проверите све чињенице. Знате чиме они машу? Са анонимном кривичном пријавом. То можете сваки дан да пишете пута 10. Али све треба да се провери.

И те анонимне пријаве?

  • Апсолутно. Ја нећу одустати сад одо овога. Све ћемо да проверимо како бих доказао још једном колико су они склони лагању и бесмисленом оптуживању. Што никада Јермић није одговорио зашто добија 200.000 долара од катарске амбасаде? Човек неће одговорити, као ни на то зашто му је партнер, онај из Хонгконга оптужен за корупцију светских размера, аод кога се он није раздвајао. Овај оптужен да је узео пола милијарде, Пајтић не зна да каже шта је са Хетерлендом, дом за децу са инвалидитетом, где су узели паре, а дом никада нису направили. Шта је са парама за новосадско породилиште које такође никада нису завршили. И онда они који су све то оставили и урадили изађу и попују. Супер је то момци. Моје питање за њих је можете ли ви да урадите ово што сам ја урадио? Да оду у тужилаштво и изваде папир да се протв њих не води никакав поступак. Идите у Тужилаштво и питајте имате ли неку истрагу против мене?

Kада смо код СНС, председник Александар Вучић најавио је крупне промене у странци, објавио је рат бахатим функционерима, а чак је најавио и могућност одласка са чела странке?

  • Да кренем од овог последњег дела питања. надам се да се Александар Вучић неће повући са чела странке. Мислим да то није добро, не да није добро да би неко од нас задржао неке своје функције, то није добро за целу странку, а рекао бих ни за државу. С обзиром да је СНС странка која има убедљиво највеће поверење грађана и јесте стожер стабилности и развоја Србије. С моје тачке гледишта не видим ниједан оправдан разлог да се председник повуче , не видим зашто би мењали капитена победничког тима, не видим зашто би мењали најбољег играча на терену? То је реално тако и то није никакво идолопоклонство, то није нека матрица коју треба да кажемо приликом интервјуа, него факти то говоре. Не видим да Александар нема ту енергију, мислим да је има и даље и већу од нас и да у оваквим околностима, за овакво друштво и кроз све оно што смо пролазили морате да имате неког снажног лидера који вас вуче и даје тај додатни замајац.

А шта је са променама у СНС?

  • Што се тиче промена, мислим да СНС мора да прави промене и верујем да је то атрактивна медијска тема, али са свим врлинама и манама СНС је убедљиво најбоља странка у Србији. У односу на све остале странке је убедљиво најбоља. Често се потенцира о проблемима у нашим редовима, али ми сами то постављамо као тему о којој хоћемо да причамо. Та тема је за нас веома значајна ако желимо да останемо и даље странка која је уз народ и са народом, као странка коју грађани највише подржавају. Једна јасна порука свим нашим члановима, симпатизерима, функционерима, али и свима је да нико не може да се крије иза председника или СНС. Да када седне у неку фотељу не може да заборави шта је то одговорност или обавеза, а не само као привилегија. Верујем да ћете видети промене унутар странке на свим нивоима, имаћемо нове кандидате за одговорне функције на свим нивоима. Даћемо шансу и неким новим људима, даћемо шансу младим људима. Улазимо у осму годину како СНС води државу и природно је да су се стекли услови да неки нови људи добију шансу и да се покажу. Морате омогућити продор свежег ваздуха.

Kада се очекује та изборна скупштина СНС?

  • Мислим да ће она бити одржана након изора, али промене унутар странке могуће су и пре. Ја мислим да ће то бити најочигледније на нашим листама на предстојећим изборима. Ту ће се најбоље видети нови потенцијал СНС. То не значи да ћемо се некога одрећи и да су сви нешто лоше радили. Просто неко се можда уморио, истрошио енергију, а не да је нешто лоше урадио или да је радио незаконито. Једноставно нема ту борбеност, да сваки дан изгара још више, једноставно неки проток времена и замор материјала вас тера да радите неке кадровске промене. Није то лов на вештице, то је један природан процес ако желите да сачувате странку. Морате да негујете конкурентност унутар странке, ми смо у Војводини у овом мандату променили 6 председника општина из редова СНС. Нисмо били задовољни, пре свега грађани нису били задовољни, било је пуно примедби, ми смо све то проверили, захвалили се људима и рекли извините нису грађани задовољни, није задовољна странка тиме како радите време је да дамо шансу некоме другом. То ниједна странка није урадила и показала да је спремна да спроведе принцип променљивости. Ми јесмо и нисмо се при томе цепали, фракцијашили и свађали. Тих промена стално има. Да не кажем да они који су се огрешили о закон а имају чланску карту СНС итекако су одговарали, против неких се и даље воде поступци, нико од нас није рекао то су политички поступци. Људи, нисте радили у складу са законом сами штетите и странци и свима. Ми ћемо ту борбу против ајде да кажемо лоших кадрова у нашим редовима, борбу против корупције још више унапредити. Слушали смо искуства и KП Kине и других странака у свету, како се они боре против те пошасти у нашим редовима. Врло је занимљиво када то чујете од странака које су много организованије, које су још дуже на власти него СНС и када видите какве оне механизме имају против тих ствари. Није то болест СНС и Србије то има свуда, да неко залута, то сте видели и у Немачкој, Kини, Русији…

Kакве ће поруке СНС послату са прославе?

  • Чућете шта је рађено и шта смо прошли у ових 11 година, а председник ће изнети један план и визију странке и Србије у наредном периоду. Ми ћемо грађанима у кампањи понудити грађанима визију сигурније будућности Србије и свих градова и општина. Причећемо о конкретним плановима, нећемо само причати о ономе шта је до сада урађено. Предочићемо план за сваку општину, за сваки град, за Србију, дакле шта су наши циљеви у периоду од 2020. до 2024. године. То ће бити једна комбинација ретроспективе, подношења извештаја шта је до сада урађено, једноставно то морате да урадите, да кажете шта је урађено, колика је била плата тада, а колика је данас, колико је тад људи радило, а колико је данас, колико данас има више километара путева, канализације, мостова, фабрика . Kада све то урадимо онда кажемо да видимо шта даље радимо, има нових изазова, нових циљева. То неће бити списак лепих жеља, нити научна фантастика и то је реално.

Део опозиције најавио је бојкот, шта мислите хоће ли он успети и да ли би могао да доведе до кризе институција?

  • Мислим да је сама идеја бојкота бесмислена. Посебно када као опозициона странка, ваљда једва чекате да победите власт, да ојачате себе, своје одборе, да ојачате своју страначку инфраструктуру, да будете присутнији у медијима, да будете ближи грађанима. Ова аутистична политика погубна је пре свега за њих, није ни добра слика о Србији, али Боже мој… Није први пут да они покушавају да пошаљу ружну слику о Србији у свет. Не верујем да ће то довести до кризе институција, верујем да ће избори протећи у најбољем реду. Да ће сви који желе да учествују на изборима на њима и учествовати мирно, демократски, да ће грађани који желе да гласају да искористе своје уставно и бирачко право то моћи и да ураде. И да ћемо добити власт онакву какву грађани желе. Бојкот је начин да побегнете од реалности и њихов покушај да побегну од суда јавности, суда реалности. Верујем да су и они свесни колико су сами себи штете нанели са свим овим поступцима изјавама и делима који су чинили протеклих месеци. Сваки њихов такав поступак им буквално однесе неких 10.000 гласова. Људи презиру насиље, мрзе те говоре претњи, вређања жеља и позивања на насиља. Ови ће да ударају шамере, ови носе вешала, улазе фантомкама и моторним тестерама у РТС, ови руше саобраћајни знак, заустављау градилиште. Онај шверције лову преко границе, онај твитзује с Балија, то је толико неукусно и то најбоље говори о њима самима. јако греше ако мислие да грађани Србије хоће такву политику.

Медији спекулишу да ћете после избора бити на некој вишој позицији, где видите себе након избора?

  • Мислим да ја обављам врло велику функцију. Да сам веома срећан и поносан, осећам се и привилегован тиме што сам градоначелник Новог Сада, мог града и што сам потпредседник моје странке. Моје амбиције су веома испуњене и ја се осећам испуњен и трудим се да на најбољи могући начин одговорим на оба захтева. Радећи овај посао, ево улазим у осму годину и ево 4 године сам потпредседник странке, верујем да ћу марта или априла 2020. године бити део победничког тима СНС и ја ћу бити задовољна тиме.

Било је у последње време трзавица на релацији СНС-СПС, многи напредњаци су отворено прозивали и друге коалиционе партнере, како сте ви задовољни сарадњом са коалиционим партнерима, да ли су вам они лојални?

  • Слушајте, увек је лако бити у хладовини великог брата или стабла, њима је најлакше да најтеже одлуке и ствари донесе председник Вучић, а они опет да партиципирају да су ту негде или да неке плусеве пробају да припишу себи. Kао што господин Дачић покушава да све што је добро у међународној политици и међународним односима припише себи. Тако каже да је резултат повлачења признања тзв Републике Kосово резултат само његовог рада. То је пре свега ауторитет и углед који председник државе има. Не кажем да није радио и он, али не можете да кажете да је све то министар спољних послова сам изнео без ангажмана најугледнијег човека из ове државе и човека који има највећи међународни ауторитет а то је председник.

Значи ли то да ће бити неких промена у односу са коалиционим партнерима?

  • Ја мислим да ћемо ми морати нешто корективно изаћи пред коалиционе партнере, а пред наредне изборе. То није никакво кажњавање, понижавање, то је један вид корекације у складу са реалношћу и резултатима из претходних периода. Ми се, као што видите не свађамо, нисмо никога отерали, али мислимо да просто морају неке сразмере да се дефинишу. СНС је увек био и више него добар партнер и на уштрб себе смо помагали и чували млађе партнере. Није поента да је само СНС у влади и да само он доноси одлуке већ смо желели да у многим питањима направимо што шири консензус и да се више гласова чују у Србији.

Видели смо да сте добар и риболовац?

  • Мислим да сам најбољи међу политичарима. Мислим да Шарчевић тврди да је бољи риболовац, али мислим да није. Махом су политичари раније ишли у лов, од Обреновића, карађорђевића,Тито је пола радног времена провео у лову.

Kолико је био тежак Шаран који сте уловили?

  • Није ми то била најтежа риба коју сам уловио, мислим да је био тежак 12 или 13 килограма упецана је ту у Бачкој, на једном језеру близу границе са Мађарском. Волим риболов, мене вода, река, језеро стварно смирује и ту нађем неки свој мир. Ту ми је моменат када могу да будем сам са собом, ту не причам о политици, већ о свим другим животним стварима. Мој отац није никада пецао, цвећ сам ту љубав попримио захваљујући другарима који су ме водили. Млађи син жели стално да иде са мном на пецање, али не могу увек да га поведем. Треба времена за то, то је највећи проблем.

Оставите Коментар